LOGIN
Zanimljivosti o Jazz-u koje niste znali!
30.10.2017.

U susret Jazz Fest-u Sarajevo u nastavku možete pročitati par zanimljivih činjenica o Jazzu, koje vjerovatno niste znali!

Dok s nestrpljenjem čekamo novi, dvadeset i prvi po redu Jazz Fest u Sarajevu, razmišljali smo o tome šta je to što ovaj muzički žanr čini tako magičnim pa čak pomalo i mističnim.

 

Kada su Louis Armstronga jednom prilikom pitali šta je to ustvari Jazz, on je rekao: ,,If you've got to ask, then you'll never know!'' Stoga se nećemo previše truditi da definišemo Jazz. To je žanr koji je teško opisati, ali ga je lako zavoljeti, samo mu se treba prepustiti i slušati ga otvorenog uma. U nastavku možete pročitati par zanimljivih činjenica o Jazzu, koje vjerovatno niste znali!

 

New Orleans – Rodno mjesto Jazz-a

 

New Orleans je kolijevka Jazz-a, a ljubav njegovih stanovnika prema muzici najbolje oslikava čuvena rečenica koju je izrekao Alan Jaffe: ,,New Orleans je jedino mjesto koje poznajem u kojem kada pitate dijete šta želi biti kada odraste, umjesto da vam odgovori ''Želim biti policajac,'' ili ''Želim biti vatrogasac,'', ono kaže, ''Želim biti muzičar''.

 

Riječi kao što su ''Cool,'' ''Hip'' i ''Funky'' su u pop-kulturu uvezene iz Jazz-a

 

Riječi kao što su ''cool,'' ''hip'' i ''funky'' onakve kakve ih danas znamo potiču iz Jazz-a. Naime, one su dio popularnog Jazz slenga, koji je uključivao i izraze kao što su ''cat'' – naziv za Jazz muzičara, ''gig'' – svirka, ''jam'' – improvizacija, ''jive'' – razgovor i sl.

 

Jazz ima oko 40 pod-žanrova!

 

Da, dobro ste pročitali! Ovaj raznoliki muzički žanr ima tri šire kategorije pod-žanrova: rani Jazz, Moderni Jazz, i Jazz related. Svaka od ovih era uključuje listu pod-žanrova i kada ih sve saberemo dolazimo do brojke od oko 40 pod-žanrova. Neki od njih su: Bop, Swing, Vokalni Jazz, Cool Jazz, World Fusion, Latin Jazz i Funk.

 

Mi u Magazi izuzetno volimo Jazz i želimo tu ljubav podijeliti sa vama. Zato smo za vas pripremili mnoštvo Jazz izdanja kako domaćih, tako i stranih izvođača. U Magazi možete pronaći oko 50 Jazz albuma od preko 30 izvođača. Od regionalnih izvođača bismo izdvojili: Sinana Alimanovića, Dejana Terzića, Matiju Dedića, Marimanga Trio i Bojana Zulfikarpašića, a od stranih: Madeleine Peyroux, Diana Krall, Victoria Tolstoy, Vijay Iyer, Gilad Atzmon, Henry Threadgill, Chucho Valdes i drugi.

 

Pored toga, u ponudi imamo i veliki broj suvenira i poklona na temu Jazza kao što su minijaturni instrumenti, fascikle, kravate, bookmarkeri (za knjige), stickeri (naljepnice), magneti i druge zanimljive proizvode sa Jazz motivima, koji jednako kao i albumi mogu predstavljati izuzetno orginalan poklon za sve džezere, muzičare ili entuzijaste.

 

Otvorite svoj um i dozvolite da vas note Jazz-a odvedu daleko. Uplovite u svijet mašte, kreativnosti i slobode. The best music is where you most expect it: at Magaza!

Sve navedene proizvode možete naručiti i putem našeg web shop-a, a dostavu vršimo na vaše adrese diljem svijeta!
KONTAKT INFORMACIJE
Magaza d.o.o.
A. Veliki ćurčiluk 20, 71000 Sarajevo, BiH
T. +387 33 266 000
Viber: +387 (0)61 93 66 09
E. magaza@bih.net.ba
RADNO VRIJEME
pon-sub od 09:00 - 21:00
USLOVI KORIŠTENJA I PRAVILA
SVIJET MAGAZE
CALLAN ACCREDITED SCHOOL
Budite u toku putem e-maila.
Pratite Magazu i na:
Sva prava zadržava
Developed by: website.ba