LOGIN
Vinyl je opet IN!
05.02.2018.

Magaza je jedno od rijetkih preostalih mjesta gdje još uvijek možete pronaći kvalitetne ploče

Postoji nešto intrigantno u tom zvuku, pucketanju koje čujemo čim spustimo gramofonsku iglu na ploču.  Gotovo da smo u stanju da čujemo zvuk i osjetimo atmosferu nekog prošlog, ljepšeg vremena, kada je sve bilo sporije, a muzika se osjećala mnogo dublje. Nešto je romantično u tome, nešto što nam nijedan medij poslije ploče nije uspio priuštiti. Jednostavno, na pločama je ostala duša.  

 

To je vjerovatno jedan od razloga zašto su ploče i nakon toliko vremena i dalje prisutne, a u zadnje vrijeme bilježe sve veću popularnost. Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da je u 2017. godini u Velikoj Britaniji prodato preko 4 miliona gramofonskih ploča. Trend rasta je prisutan već godinama unazad, a prošle godine je dosegao svoj vrhunac pa tako nije neobično vidjeti vinilna izdanja izvođača poput Adele ili Sama Smitha.

 

Nije samo stvar u slušanju, omoti su nerijetko prava umjetnička djela koja doprinose cjelokupnom doživljaju i može se reći da su ploče muzika koja se može opipati. Možete ih pokazati prijateljima dok zajedno slušate omiljene pjesme Dine Merlina ili Van Gogh-a na vašem gramofonu, ili ponosno izložiti na polici u vašoj sobi.

 

Magaza je jedno od rijetkih preostalih mjesta gdje još uvijek možete pronaći kvalitetne ploče. Vašoj pažnji naročito preporučujemo set Bijelog dugmeta, benda koji je 80-ih ostavio neizbrisiv trag u muzici naših prostora, a zahvaljujući Damiru Imamoviću, i moderne obrade sevdalinki možete slušati na gramofonu.

 

Navedena izdanja mogu poslužiti i kao lijep i luksuzan poklon dragoj osobi, baš kao i ovaj zanimljivi zidni sat na LP ploči ‘’Ispočetka’’, a sve ostale naslove možete pronaći ovdje.

 

Jedno je sigurno, ploče se vraćaju na velika vrata i teško je procijeniti koje će nove visine dosegnuti. Ljubitelji vinila će vam reći kako za slušanje muzike treba imati vremena, osjećaja i strpljenja kako bi vam pružila ono najbolje. Možda je to baš ono što nam nedostaje u današnjem vremenu. Da usporimo, da osjećamo i da istinski uživamo u umjetnosti.

 

KONTAKT INFORMACIJE
Magaza d.o.o.
A. Veliki ćurčiluk 20, 71000 Sarajevo, BiH
T. +387 (0)33 266 000
Viber: +387 (0)61 93 66 09
E. magaza@bih.net.ba
RADNO VRIJEME
pon-sub od 09:00 - 21:00
USLOVI KORIŠTENJA I PRAVILA
SVIJET MAGAZE
CALLAN ACCREDITED SCHOOL
Budite u toku putem e-maila.
Pratite Magazu i na:
Sva prava zadržava
Developed by: website.ba